MojaLekáreň.sk

Záškrt

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a nosohltane. Prenáša sa kvapôčkovou (vzdušnou) cestou. Miestom vstupu sú zvyčajne krčné mandle. Menej často cez hrtan, spojovky a sliznice nosa.

Záškrt
Zdielať

Tento článok má len edukačný charakter, nenahradzuje poradu s lekárom alebo lekárnikom.

Aké sú príznaky záškrtu?

Záškrt sa začína bolesťou hrdla, zimnicou, horúčkou a nechutenstvom. V hrdle, nosohltane a mandliach sa objavujú sivé alebo biele povlaky. Tie sťažujú prehĺtanie a dýchanie. Ak je nánosov veľa, môžu zablokovať dýchacie cesty a môžu viesť k uduseniu. Toxín môže napadnúť aj srdce a spôsobiť poruchy srdcového rytmu alebo zlyhanie srdca. Ak sú postihnuté nervy, môže dôjsť k ochrnutiu. Úmrtnosť na záškrt sa uvádza približne 5 - 10 % a u detí do 5 rokov a dospelých nad 40 rokov približne 20 %. Inkubačná doba je 2-5 dní. Nákazlivosť je od konca inkubačnej doby počas celého ochorenia, približne 14 dní, niekedy až 6 mesiacov.

Ako sa lieči záškrt?

Liečba záškrtu sa musí začať čo najskôr. Preto nepodceňujte príznaky záškrtu s čo najskoršou návštevou lekára. Pri podozrení na záškrt sa podáva antitoxín na neutralizáciu toxínu záškrtu. Na tento účel lekár predpíše antibiotiká, ktoré ničia baktérie záškrtu.

Očkovanie

V Slovenskej republike sa povinne očkuje u bábätiek v 3., 5. a 11 ( 12 ). mesiaci života. Neskôr sa očkuje ešte raz v 6. roku života. U dospelých je očkovanie zvyčajne "vyvanulé", a preto sa odporúča preočkovanie každých 10 rokov.
 

Záškrt na Slovensku

Vďaka očkovaniu, ktoré bolo zavedené od roku 1946, sa výskyt záškrtu rapídne znížil a od 70. rokov minulého storočia sa na Slovensku záškrt vyskytuje vo veľmi ojedinelých prípadoch.Od januára 2022 do 11. augusta 2023 bolo na Slovensku hlásených 9 prípadov záškrtu, z toho 1 úmrtie.

Symptómy choroby či zdravotného problému popísané v tomto článku sa u každého môžu prejaviť inak. V každom prípade konzultujte svoje zdravotné problémy vždy s lekárom.

Témy článku
Choroba

Prečítajte si tiež

Podľa vyhlášky o cestnej premávke musí byť pes pri jazde v aute zabezpečený tak, aby nebola ohrozená bezpečnosť vodiča, prepravovaných osôb alebo zvierat a bezpečnosť cestnej premávky. Nie je však…

viac

Glutatión (GSH) je jedným z najsilnejších a najúčinnejších antioxidantov, ktorý viaže voľné radikály a chráni tak organizmus pred oxidačným stresom. Nachádza sa v každej bunke nášho tela. Telo si ho…

viac

Kvasená alebo fermentovaná zelenina (pickles) obsahuje miliardy prospešných baktérií a veľké množstvo vitamínu C. Okrem toho má vysoký obsah vlákniny. Slúži preto ako podpora trávenia a posilnenie…

viac

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.