MojaLekáreň.sk

Pľúcnik - účinky a použitie

Pľúcnik lekársky (Pulmonaria officinalis) je trvalá bylina so stonkou pokrytou jemnými chĺpkami a vajcovitými listami s jasne bielymi škvrnami - odtiaľ pochádza jej názov - pľúcnik. Táto bylina rastie v celej Európe od marca do mája. V ľudovom liečiteľstve je známa ako bylina na pľúca.

Pľúcnik - účinky a použitie
Zdielať
Navštívte súvisiacu produktovú kategóriu
V našej oblasti rastie okrem pľúcnika hojne aj pľúcnik tmavý. Na listoch nemá biele škvrny, ale je tiež liečivá. Rastie najmä v listnatých a vlhkých lesoch. Listy a kvitnúce stonky sa zbierajú a sušia na čaj.

Čo obsahuje pľúcnik

Pľúcnik tmavý obsahuje
  • liečivý alantoín,
  • slizovité látky,
  • saponíny,
  • vitamín C a
  • kyselinu kremičitú.

Pľúcnik - využitie

Pľúcnik lekársky sa využíva do bylinných zmesí spolu s divozelom, malvou, yzopom, bazou a šípkami ako účinná zmes na podporu zdravia dýchacích ciest, ktorá podporuje odhlienenie. Bylinky si pripravte ako nálev (macerát za tepla), tj bylinky zalejte vriacou vodou a nechajte niekoľko minút vylúhovať. Potom môžete vypiť. Slávny liečiteľ Sebastian Kneipp propagoval na silné zahlienenie kombináciu pľúcnika s koreňom ligurčeka.

Pľúcnik je možné bezpečne použiť aj na vonkajšie použitie ako odvar do kúpeľa. Osvedčene sa využíva na podporu prirodzenej regenerácie rán, zdravia pokožky a normálne zahojenie krvácavých hemoroidov. Odvar je možné použiť aj na kloktanie. Bylinky v tomto prípade varte cca 5 minút.
 

Plicnik - pozor na používanie a vedľajšie účinky

Vzhľadom na obsah pyrolizidínových alkaloidov (ktoré obsahuje aj podbeľ alebo borák) pridávajte pľúcnik len do čajovej zmesi, nepite ho samostatne! Bylinnú zmes s pľúcnikom pite len 1-2 týždne.

Táto pomerne silná liečivka sa neodporúča pre deti, tehotné a dojčiace ženy. Pre nich sú vhodnejšie jemnejšie bylinky.

Ak užívate lieky alebo máte zdravotné problémy, poraďte sa o užívaní pľúcnika so svojím lekárom. U niektorých ľudí sa pri jej používaní môžu vyskytnúť nežiaduce alergické reakcie (vyrážky, opuchy, svrbenie...).

Témy článku
Zdravie z prírody
Navštívte súvisiacu produktovú kategóriu
Bylinné čaje

Prečítajte si tiež

Podľa vyhlášky o cestnej premávke musí byť pes pri jazde v aute zabezpečený tak, aby nebola ohrozená bezpečnosť vodiča, prepravovaných osôb alebo zvierat a bezpečnosť cestnej premávky. Nie je však…

viac

Glutatión (GSH) je jedným z najsilnejších a najúčinnejších antioxidantov, ktorý viaže voľné radikály a chráni tak organizmus pred oxidačným stresom. Nachádza sa v každej bunke nášho tela. Telo si ho…

viac

Kvasená alebo fermentovaná zelenina (pickles) obsahuje miliardy prospešných baktérií a veľké množstvo vitamínu C. Okrem toho má vysoký obsah vlákniny. Slúži preto ako podpora trávenia a posilnenie…

viac

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.